Skip to main content
Mazehunter Titel

Mazehunter

Mazehunter is een digitaal-fysiek hybride spel voor kinderen tussen de 6 en 11 jaar met dyslexie, dat een innovatieve dyslexiebehandeling vertaalt naar een aantrekkelijke en verslavende spelomgeving. De app laat kinderen tekenopdrachten doen die de fijne motoriek en de samenwerking tussen beide hersenhelften trainen.

Onderzoek toont aan dat de samenwerking van de hersenhelften samen veel invloed heeft op de verwerking van informatie. Bij mensen met dyslexie werkt deze verwerking en samenwerking anders, waardoor leren moeilijker wordt. Gelukkig kan dit getraind worden door middel van oog-hand coördinatie opdrachten en het stimuleren van de fijne motoriek.

Een projectgroep van de HvA onder leiding van Desi Bootsman won in 2021 de A’dam Science & Innovation Award met Mazehunter. GainPlay Studio verwerkte vervolgens in 2021 het bestaande prototype tot een solide applicatie voor Android en iOS met de nodige upgrades en toekomstbestendigheid.

Training voor kinderen met dyslexie

Door met twee handen tegelijk te tekenen bijvoorbeeld zijn zowel je linker-als rechterhersenhelft actief, waardoor ze beter gaan samenwerken. Dit helpt lezen makkelijker te maken, omdat je ook hierbij beide hersengebieden gebruikt.

Kinderen spelen het spel op een tablet en een whiteboard. Op de camera van de tablet zit een spiegel, zodat afgelezen kan worden wat het kind getekend heeft op het whiteboard. Wanneer de tekening af is dan maakt de tablet een foto en snijdt het getekende object netjes uit, waardoor deze in de digitale wereld verschijnt. De tekening komt hierdoor geanimeerd tot leven, wat het voor de kinderen extra leuk maakt.

In samenwerking met scholengemeenschappen probeert verslaggeefster Desi financiering te waarborgen voor de verdere uitbreiding van Mazehunter.