Skip to main content
Reuktraining

Reuktraining

Met professoren, artsen, de patiëntenvereniging en patiënten op het gebied van reukstoornissen, ontwikkelden we een training om mensen hun verloren reukzin weer terug te krijgen. Tijdens een intensieve concept- en ontwikkelfase kregen patiënten weer grip op een aandoening die hun wereld bepaalt. We combineerden therapeutische methodes uit bestaande behandelingen met psychologische principes van gamification om patiënten maximaal te ondersteunen in hun reuktraining.

Reuktraining.nl is een applicatie voor je mobile telefoon ontwikkeld voor reuksmaakstoornis.nl en gesubsidieerd het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Patiënten met anosmie (veroorzaakt door virale infecties of hoofdtrauma’s) krijgen steeds vaker het advies om reuktraining te proberen. Als patiëntenvereniging wilde reuksmaakstoornis.nl het degenen die mogelijk baat hebben bij een dergelijke training ondersteunen en het makkelijker maken reuktraining te integreren in hun dagelijks leven en gedurende langere tijd vol houden.

Kenmerken

  • Leer wat reuktraining is en hoe je daarmee jouw reukzin weer activeert
  • Oefeningen om je te helpen jouw reukzin weer terug te krijgen
  • Kiezen uit meerdere sets van geuren om je te blijven stimuleren
  • Dagboek-functie om bij te houden hoeveel je hebt geroken per sessie
  • Inzicht in je trainingsproces door een kalender en grafieken
  • Zelf reminders instellen om dagelijkse training te doen
  • Boordevol kennis over reukstoornissen, beste werkwijzen en aanvullende informatie
  • Jouw data wordt bijgehouden om onderzoek mee te doen zodat we in de toekomst dit probleem nog beter te lijf kunnen gaan

De app is allereerst ontwikkeld om mensen met een vorm van anosmie op een interactieve manier te helpen met het trainen in het herkennen van geuren. Het is wetenschappelijk aangetoond dat door een consequente geurtraining het reukorgaan en de hersenen geprikkeld en geactiveerd worden. Dat zorgt ervoor dat de reuk deels, of in sommige gevallen zelfs helemaal terug kan komen. Aan de hand van een specifiek geurpalet helpt de app spelenderwijs de training vol te houden. Dat is natuurlijk het proberen waard!