Skip to main content
serious games voorbeelden

DJ Fiero

Met behulp van games kunnen we verschillende soorten vaardigheden geïntegreerd trainen, zoals revalidatie fysiotherapie. Dit maakt de behandeling effectiever en uitdagender.

De Hoogstraat experimenteerde hiermee al een aantal jaren en maakte daarbij tot nu toe gebruik van de reguliere games zoals bijvoorbeeld de Wii. Het Revalidatiefonds en het Johanna Kinderfonds stelden ze in staat om DJ Fiero te laten bouwen.

Revalidatie Fysiotherapie

De revalidatiegame DJ Fiero is een game bedoeld om revaliderende patiënten met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) uit te dagen fysiek te bewegen.

Doordat de game de mogelijkheid biedt om zelf de oefeningen van de spellen in te stellen, kunnen behandelaars individuele revalidatieprogramma’s samenstellen voor de patiënten.

Kenmerken

De game bestaat uit vijf verschillende trainingscategorieën:

  • bewegingen van de bovenste extremiteit
  • onderste ledematen
  • romp
  • gemengde oefeningen
  • bonusoefeningen

Verschillende specifieke oefeningen kunnen uit deze categorieën worden geselecteerd. Een oefening kan bijvoorbeeld een abductie beweging van de arm zijn, waarbij een doelwit wordt geprojecteerd op het schouderniveau.

DJ Fiero op RTV Utrecht

In het onderstaande filmpje bekijkt Henk Westbroek de huidige staat van de wetenschap met betrekking tot revalideren. Onder de voorbeelden van hoe het wel moet komt ook DJ Fiero aan bod. Om het stukje over DJ Fiero te bekijken kun je doorspoelen naar 10:30.

Fysiotherapie op Maat

Met al deze voorgeprogrammeerde oefeningen kan een op maat gemaakte spelsessie worden gemaakt. De moeilijkheidsgraad kan per oefening worden ingesteld door het bewegingsbereik, de snelheid en het aantal herhalingen aan te passen. Er kan hierbij worden gekozen voor een lage, gemiddelde of hoge instelling.

Na het spelen kunnen de succesvolle oefeningen, de snelheid en de tijdsduur per herhaling van de oefening worden bekeken. Door de gegevens te analyseren kan worden gezien waar de patiënt moeite mee heeft en dus ook waar de behoefte ligt voor het doen van verdere specifieke oefeningen.

Samenwerking

Een prototype van DJ Fiero werd oorspronkelijk ontwikkeld door De Hoogstraat Revalidatie, samen met het Hogeschool van de Kunsten Innovatie Lab.

GainPlay Studio heeft het spel verder ontwikkeld, met het oog op gebruiksvriendelijkheid voor zowel de behandelaar als de speler. DJ Fiero is een erg leuk spel geworden waarin de revalidant fysiek wordt uitgedaagd en gemotiveerd om verder te spelen.

revalidatie fysiotherapie

revalidatie fysiotherapie

revalidatie fysiotherapie revalidatie fysiotherapie revalidatie fysiotherapie revalidatie fysiotherapie revalidatie fysiotherapie revalidatie fysiotherapie revalidatie fysiotherapie