Skip to main content
Vedea Spelletjesbos

Vedea Spelletjesbos

Ongeveer 1 op de 25 kinderen heeft een lui oog. Al eeuwenlang wordt een lui oog behandeld door het goede oog af te plakken. Samen met partners heeft GainPlay het platform Vedea opgericht. Hier ontwikkelen we een innovatieve kindvriendelijke methode voor het behandelen van een lui oog die effectiever, maar vooral veel meer fun is.

Met een moderne telefoon in een overal verkrijgbare VR-headset kunnen kinderen thuis de therapie volgen. De headset is een comfortabele VR bril speciaal ontwikkeld voor kinderen.Een ruime bibliotheek met voor elk wat wils is de sleutel tot “therapietrouw”. Allerlei soorten games zorgen ervoor dat kinderen zonder dat ze er erg in hebben werken aan de verbetering van hun zicht.

In 2023 is ons klinisch onderzoek onder auspicien van het Oogziekenhuis Rotterdam en het Rotterdams Oogheelkundig Instituut gestart. De studie heeft als doel aan te tonen dat de Vedea methode superieur is aan conventionele patching voor de behandeling van  amblyopie bij kinderen. De belangrijkste uitkomst-parameter is gezichtsscherpte 16 weken na het begin van de behandeling.

Kenmerken

 • Leuk, leerzaam en effectief
  Om kinderen met een lui oog effectief te kunnen behandelen is de therapietrouw van groot belang. Een variërend aanbod van spelletjes, dat op ieder gewenst moment aansluit op behoeftes en interesses, houdt het kind bij de les.

 • Informatie en controle
  Voor behandelaars ontwikkelt Vedea een online dashboard waarmee zij op ieder moment inzicht krijgen in het gebruik van de methode en het effect van de behandeling.

 • Betaalbaar voor ouders
  De Vedea methode is betaalbaar voor iedereen. Ons streven is om de methode net als de huidige behandeling in het basispakket te krijgen.

 • Mobiele technologie
  Therapie thuis, maar toch online verbonden met de behandelaar. Nieuwe content op afstand geserveerd. Data-analyse en machine learning. Mobiele technologie maakt heel veel mogelijk.

 • Makkelijk verkrijgbaar
  De methode is geschikt voor overal verkrijgbare hardware (een telefoon in een VR-headset). Zo maken we de methode voor zoveel mogelijk kinderen met een lui oog laagdrempelig beschikbaar.

 • Optimaal resultaat
  Het gaat om het verbeteren van het zicht. Door slimme analyse kunnen we ontdekken welke content het effectiefst is en welke het meest populair. Zo is het mogelijk de behandeling voortdurend te verbeteren.