Skip to main content

Anosmie app development van start!

By 04/03/2019Geen categorie
anosmie app

GainPlay is samen met de vereniging reuksmaakstoornis.nl begonnen aan de ontwikkeling van een mobiele applicatie om mensen die kampen met een reukstoornis te helpen. De anosmie app is bedoeld om therapietrouw te bevorderen voor mensen die een geurtraining volgen.

Anosmie app

Naast een tool om te plannen, je eigen data bij te houden en een theoretisch kader, biedt de anosmie app een gamification omgeving met serious gaming elementen. Gebruikers van de applicatie worden op verschillende wijzen gestimuleerd om bijvoorbeeld de neuroplasticiteit van hun hersenen te beïnvloeden waardoor bepaalde verbindingen met het geurorgaan sneller tot stand komen.

Interessante wetenschap die we op een intuïtive manier gaan verwerken in de anosmie app. Wij hebben er zin in!

Over Anosmie

Naar schatting 250.000 tot 300.000 Nederlanders hebben een reuk/ en-of smaakstoornis. Ongeveer 90% van hen heeft een reukstoornis. Een reukstoornis wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een trauma aan het hoofd, een sinonasale afwijking (zoals chronische ontstekingen) of een ontsteking van de bovenste luchtwegen. Deze stoornissen verminderen het vermogen om waarschuwingsgeuren in voedsel en het milieu te voelen, en belemmeren de kwaliteit van leven met betrekking tot sociale interacties, eten en gevoelens van welzijn.

Er zijn verschillende soorten reukstoornissen. De verzamelnaam voor al deze stoornissen is dysosmie. Daaronder vallen echter heel wat verschillende vormen. De meest bekende is anosmie. Hiermee duidt men het totale verlies van reukvermogen aan. Een verminderd reukvermogen wort hyposmie genoemd. Deze reukstoornis komt voor in de varianten mild, gemiddeld en ernstig.

Sommige mensen hebben last van geurhallucinaties. Zij lijden dan aan fantosmie en nemen geuren waar die er niet zijn. Wie geuren wel waarneemt maar deze op een andere manier registreert dan normaal gesproken, heeft wellicht parosmie. Zo kunnen bestaande geuren worden waargenomen als prettige of juist heel onaangename geuren, zols rotting.

Hyperosmie zorgt ervoor dat men geuren heel intens waarneemt, waardoor ze als uitermate overweldigend ervaren kunnen worden.

Over agnosmie is het mist bekend. Bij deze reukstoornis worden geuren wel degelijk waargenomen maar de persoon is niet in staat de geuren te benoemen.

Lees meer over anosmie, reuk/ en-of smaakstoornissen op de site van reuksmaakstoornis.nl.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.